Att bygga kultur utan att träffas?

Bygga kultur och engagera digitalt

Pandemin har påverkat alla företags möjligheter att umgås och ses fysiskt. Flockdjur som vi är bli vi kreativa och ett tydligt exempel på väsentligheten av att verkligen se varandra är den explosion applikationer som Google Meet, Teams och Zoom upplevt. Videomöten hålls till vänster och höger och alla känner vi igen oss i en frustrerad röst som säger “Nä vänta, du har frusit!”, “Jag ser dig men din mic är inte på” och “Tyst! Jag sitter i videokonfa!”. En och annan inte helt påklädd person har ibland också figurerat i bakgrunden… Kort sagt: Folk vill umgås och ses!

Detta blir en utmaning för företag. För att de skall kunna skapa gemenskap och sammanhållning, samt bygga kultur, är det essentiellt att vidta åtgärder och göra andra aktiviteter när de vanliga tillvägagångssätten är satta ur spel. Vidare är det för vissa företag utmanande att styra och organisera när de vanliga spontana träffarna och diskussionerna uteblir. Svårt att följa upp den där uppgiften man gav någon över en diskussion vid kaffemaskinen.

Allt detta resulterade i en öppen fråga på LinkedIn. Här följer några förslag och tips för att förenkla kulturbyggande men också styrning som vi fick skickade till oss! Hoppas att det kan vara till hjälp!

 – Onboarding – Förenkla och förminska inte onboardingen.

Håll korta digitala möten med alla som den nya personen skall arbeta med. Räcker med ett enkelt stand up, bara så att man får ett ansikte på alla och känner sig inkluderad. Vad skulle ni gjort i vanliga fall? Tagit en rundtur på kontoret? Kanske en kaffe ihop? Istället för rundturen kanske ni kan ta en rundtur i företaget. Vilka gör vad? Vem är vem? osv.

– Konferenser och workshops – Skjut inte upp på dem längre!

Håll dem, men gör de digitalt. Det blir viktigare än någonsin att ha en bra struktur och en agenda. Bjud in till konferensen en kvart innan så att man hinner mingla och säkerställ att alla har allt material tillgängligt innan! Fler tips kan ni exempelvis hitta hos Executive Effect. Håll också konferensen öppen under pauser som fika och lunch så att folk kan prata med varandra då också. Och varför inte beställa mat hem till alla deltagare? På Caterbee har vi kört heldagspaket för konferens med fika, lunch och snacks till över 50 hem! Kanske en smoothie till fika, en fräsch sallad till lunch och en rawbar från Thelins? Eller en Rawkaka till fika, en Poké bowl till lunch och en kärleksmums från Materiet? Maila hej@caterbee.com eller ring 08-88111 så hjälper vi dig. Vi har mängder med förslag och ni kan alltid kolla våra tips på exempelvis sallader här!

– Kör AW:n digitalt!

Arrangera en popquiz, kör en enkel frågesport på Kahoot eller Mentimeter. Beställ hem en snygg och riktigt god Solo charkbox från Stockholm Charcuterie eller en Mingellåda från Matsällskapet. Vi fixar! Ni kan också kolla lite tips här! Även hopin.com har lite kul grejor man kan göra!

Nu börjar det bli lite svalare ute men det kan ändå vara en idé att ses ute och ta dit en foodtruck. Här hittar ni lite tips!

– Sätt tydliga och mätbara mål och följ upp!

På Caterbee jobbar vi med OKR’s. De är enkla att förstå, tydliga att sätta upp och lätta att följa upp. I avsaknad av fysisk närvaro kan det vara lätt att tappa motivation och att se planen framåt. Det är då mycket viktigt att strategin och vägen framåt är lättillgänglig och enkel att luta sig mot för medarbetarna.

Hoppas att detta kan hjälpa er lite!

Leave a Comment